Achmed, welke gesprekken voer jij zoal, als leidinggevende?

Het is wel de bedoeling, ja, dat ik met de mensen van mijn ploeg individuele gesprekken voer. Maar ik heb het tot nu toe nooit gedaan.

Ik zie daar ook wel een beetje tegenop, ik geef nu twee jaar leiding aan mijn ploeg. We gaan prima met elkaar om en als er een keer iets speelt, dan is er altijd wel een van de mannen die dat oppakt of aankaart. Dan hebben we het er in de pauze even over en dan is het klaar.

En als ik met iemand apart wil praten, dan rooster ik mezelf met die persoon in en gaan we samen een dag op transport. Nou, dan heb je genoeg tijd om rustig wat dingen door te nemen. Files genoeg in Nederland.

Mijn chef kwam een half jaar geleden bij me met de mededeling dat het hoofdkantoor besloten had dat iedere leidinggevende twee keer per jaar een individueel gesprek met zijn medewerkers zou moeten hebben.

De inhoud? Functioneren op de werkvloer, klantbenadering, persoonlijke leerdoelen en ambitie. En er zou een dame van personeelszaken bijzitten die een verslag zou schrijven voor in het personeelsdossier.

Op zich lijkt me dat prima, heb ik hem ook gezegd. Maar ik zei ook dat ik eigenlijk niet wist hoe ik een goede sfeer kan krijgen in zo’n officieel gesprek met die dame erbij.

Hij stelde toen voor dat hij eerst een gesprek met mij zou voeren, hij moest als leidinggevende namelijk ook meedoen in dit nieuwe systeem. Prima, zouden we doen. We maakten een afspraak.

De eerste keer was hij vergeten de personeelsdame uit te nodigen, de tweede keer zat ik alleen met de dame want de chef was het vergeten en zat op de vestiging in Utrecht en de derde keer ben ik opgestapt omdat in het eerste kwartier van ons gesprek zijn telefoon vijf keer was afgegaan en hij vijf keer opnam.

Hij heeft het er nooit meer over gehad.


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.