Joris, hoe ben je leidinggevende geworden?

Hoe ik leidinggevende ben geworden? Nou ja ‘leidinggevend’, ik geef dus soms leiding. Niet altijd.

Er is hier in het bedrijf veel veranderd, de vijf jaar dat ik er nu werk. In het begin was alles strak geregeld. Er was een directeur/eigenaar, er was een commerciële man, er was een afdeling administratie en er was een bedrijfsleider die een man of tien aanstuurde.

Het was heel overzichtelijk. De baas zorgde voor de contacten, de salesman voor de contracten en wij voerden dat dan uit. Ik kreeg een tekening voor een schakelkast, zocht de inventaris bij elkaar in het magazijn, zat een week of twee, drie te monteren op mijn vaste tafel en dan werd de kast door de verkoop opgehaald en begon ik aan een nieuwe.

Het gebeurde wel eens dat een kast niet deed wat hij moest doen. En dan weet zo’n commerciële jongen met twee linkerhanden niet wat er aan de hand is. Het kan zijn dat er iets in de kast niet goed is afgesteld, maar we kwamen er steeds vaker achter dat er ruimte en ruis zat in de vraag van de klant en de opdracht die wij op de werkplaats kregen.

En dat hebben we goed opgepakt, al zeg ik het zelf. We zijn met het hele bedrijf een dag bij elkaar gaan zitten en hebben gekeken hoe we dit probleem konden handelen. Vanaf toen zijn we in projecten gaan werken.

De salesman gaat voortaan met een monteur naar de klant en de monteur wordt ‘eigenaar van het project’. Dat wil zeggen dat hij de verantwoordelijkheid heeft voor de contacten met de klant, het bouwen van de kast,  of kasten,  en de aflevering en onderhoud op het bedrijf van de klant. Hartstikke mooi en afwisselend vonden we dat allemaal.

Toen vroeg de baas of ik de leiding over een nieuw project durfde te doen.


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.