Jan Piet, hoe ben jij leidinggevende geworden?

Nou, ik ben dus zes jaar geleden begonnen in dit bedrijf. Waar blijft de tijd?

Mijn zusje zat op de administratie en ze zag op het bord de mededeling dat er invalkrachten werden gezocht. Ik zat toen op de MBO opleiding detailhandel.

Ik ging na de lagere school eerst naar de Mavo. Veel stilzitten en theorie, daarna naar het MBO. Dat was een gigantische scholengemeenschap met ongeveer 1200 leerlingen en 400 docenten, of begeleiders of hoe die lui ook maar heetten.

Waarom detailhandel? Ik zou ‘t niet weten, transport en logistiek zat vol en ik kwam te laat op het intakegesprek voor administratie & dienstverlening. Mijn beste vriend ging naar detailhandel, dus zo doende.

Die vriend verdween naar een andere plaats in het land en datzelfde gebeurde met mijn inzet en aanwezigheid op school.

Dus toen mijn zusje thuiskwam met de vraag naar invalkrachten ben ik hierheen gegaan. Leek me wel geinig en.. ik ging elke maand met een leuk bedrag naar huis.

In ’t begin miste ik de school wel. De vrijheid; je kon doen wat je wilde, een fout werd niet gezien of bestraft, de lol met mijn klasgenoten.

Aan de nadere kant;  ik kreeg hier steeds meer verantwoordelijkheid, collega’s konden niet verder met hun werk als ik de boel niet voor elkaar had, dat vond ik wel cool.

Ook het feit dat we aan het begin van de week een productielijst kregen en dachten… “dit gaat niet lukken”.. en dat het dan tòch lukt! Of overwerken met elkaar en dat de chef dan chinees haalde.

Die chef, daar heb ik trouwens veel aan gehad. Ik weet niet of mijn zusje het weleens met hem over mij had gehad, maar die man begreep me! Hij bleef rustig als ik eens een keer een fout maakte en hij had vertrouwen in me. Dat gaf me een goed gevoel, dan wil je ook wel n stapje extra doen voor zo’n man.

Een half jaar geleden is hij vertrokken. Pensioen! Mooi feest gehad.

Een maand of wat daarvoor kwam een man van personeelszaken bij me, hij wilde een afspraak voor een gesprek. Dat klonk nogal officieel allemaal. Kom ik op zijn kantoor, zit daar ook mijn chef.

Die vertelde dat hij zou afzwaaien en dat zijn plekje vrijkwam. Of ik de leiding van de afdeling op me wilde nemen.


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.