Cornelia, kun je eens vertellen waar jij zoal tegenaan loopt bij het leidinggeven aan je team?

We noemen het hier eigenlijk nooit ‘het team’.

Terwijl het eigenlijk natuurlijk wel een team is. Als ze het in ons bedrijf over mijn team hebben dat noemen ze dat: ‘de dames’, of  ‘de inpakafdeling’, of als ze ons willen stangen ‘de afdeling Paniek en Roddel’, maar nooit; ‘het team van de inpakafdeling’. Het zal wel iets te maken hebben met het feit dat we een familiebedrijf zijn, denk ik. 

Maar goed, mijn team, wat kan ik daar over zeggen? Heb je een paar uurtjes?

Want er gebeurt hier van alles! Dat komt denk ik omdat het allemaal dames zijn. Een team met mannen is toch anders, zakelijker. Wij reageren namelijk op onze afdeling op alles; als er iemand thuis ruzie heeft met d’r man, als er een kind ziek is, als Geer en Goor ruzie hebben, als de monteur een slecht humeur heeft, als het weer gaat omslaan. 

Onze baas zegt wel eens, “met jullie heb ik Piet Paulusma niet nodig, ik merk aan jullie wel hoe t weer gaat worden”. Weet je wat ook bijzonder aan een vrouwen team is? Het verhaal van de kreeftenmand!

Ik kreeg daar zelf mee te maken toen ik, vanuit dit team, gevraagd werd om de leiding van de afdeling te nemen. De dagen en weken daarna kreeg ik heel vervelende opmerkingen van mijn collega dames. Over van alles! Er was niets meer goed aan wat ik deed. De planning, de manier waarop ik met de baas praatte, de kwaliteit van de koekjes, het papier, de temperatuur in de hal, hoe ik liep, ja zelfs wat ik wel en niet aan had.

Ik werd er echt niet goed van! Ik had het er met mijn man over, die snapte er niets van. En ik snapte het ook niet. Tot ik op een avond op de school van mijn oudste een keer toevallig naar een lezing ging. Het ging over pesten in de klas. Er was daar een vrouw en die had het over patronen, gewoontes in teams en vertelde dit verhaal:

Het verhaal van de kreeftenmand: Vissers in Frankrijk en ook in andere landen die op kreeft vissen, die doen die beesten met elkaar in een grote, ronde, open mand. En vervolgens gaan ze verder vissen. Op die mand zit geen deksel. Hij is van boven helemaal open. Ze zouden er zó uit kunnen klimmen. Want kreeften hebben grote armen, waarmee ze zo uit de mand kunnen kruipen. 

Maar dat doen die stomme beesten niet. En waarom niet? Zo gauw één kreeft naar boven klimt en boven de anderen uitsteekt, dan wordt ie door zijn soortgenoten weer naar beneden getrokken. En als een ander naar boven klimt, gebeurt weer hetzelfde. Zo houden ze elkaar gevangen op de bodem van de mand.

En dat zie je in ploegen waar een van de leden van de ploeg de leiding krijgt ook. De anderen zijn niet blij voor die persoon, of helpen hem/haar beter in het zadel, nee, ze proberen juist te zagen aan de stoelpoten van die nieuwe leidinggevende, die daarvoor nog gewoon hun maatje was!

En het schijnt dat dit vooral in vrouwenploegen voorkomt. 


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.