Achmed, kun je eens vertellen waar jij zoal tegenaan loopt bij het leidinggeven aan je team?

Ja, wij zijn een echt team. Dat kun je volgens mij wel zeggen. We helpen elkaar waar we kunnen en we werken allemaal hard als dat nodig is. Soms is dat nodig, soms niet. De sfeer is prettig, we maken grapjes met elkaar.

Ik werk als chef gewoon met de ploeg mee en behalve dat ik de planning maak, overleg heb met het management en in een andere loonschaal zit, is er geen verschil in werk tussen de ploeg en mij.

De rest van het bedrijf ziet ons ook echt als een team. Bij de kerstborrel zitten we bij elkaar en we zullen elkaar nooit afvallen.

Eigenlijk is het wel bijzonder dat we zo’n goed team zijn want we zijn heel erg verschillend wat betreft opleiding, ervaring en land van herkomst. We werken nu ongeveer drie jaar in dezelfde samenstelling samen.

Nou, klopt dat laatste niet helemaal. Ons bedrijf heeft een strakke formule. De winkelindeling, de kleuren, de etalage indeling, de looproutes, de kopjes in de kantine, bedrijfskleding, parkeerruimte, enzovoort staan vast.

Op een vastgesteld aantal vierkante meter meubelen in de zaak moet een bepaalde omzet worden gescoord. Volgens de winkelformule van ons bedrijf en de bedrijfsomzet horen er op onze afdeling expeditie acht man te werken. Een chef, dat ben ik dus, en zeven man waarvan minimaal vier met een groot rijbewijs. Verder moet er altijd minimaal een BHV er en een EHBO er aanwezig zijn, maar dat terzijde.

Maar goed, wij mogen er dus een mannetje bijhebben! We hebben er in die drie jaar wel vijf gehad! Maar dat ging nooit lang goed. Of ze snapten het niet, of ze werkten te hard, of ze werkten te langzaam.

Of hun grappen waren te flauw, of ze konden niet tegen onze grappen of ze waren te stil of ze praatten teveel, altijd was er wat! We hebben nog steeds een man te weinig, maar werken al een jaar op deze manier. En we laten het ook maar zo.

Het lijkt bijna wel of het voor nieuwelingen moeilijk is om zich een plek in ons stevige team te bevechten. Alsof er geen ruimte is, alsof we het eigenlijk niet toestaan dat er iemand in ons kringetje komt.


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.