Joris, heb jij wel eens te maken met verandering in je werk?

We gaan fuseren!

Vorige maand werd ik met alle 22 collega’s, inclusief tuinman/conciërge en de dames van de koffie en schoonmaak, uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst in de kantine. Mensen die buiten de deur aan projecten werkten moesten dat onderbreken en naar het bedrijf komen. Leuk, dan zie je elkaar nog eens, want normaal gesproken werken we in kleine groepjes of individueel in het hele land.

Martin, een van de directeur/eigenaren hield een presentatie. Hij hield een goede inleiding! Het kwam erop neer dat onze samenleving steeds meer gerobotiseerd wordt.

Er wordt in Friesland een kaasfabriek gebouwd, waarbij het hele proces van kaasmaken uitgevoerd wordt door robots. De mensen die er werken, werken achter de schermen. Letterlijk, achter hun computerscherm. Vandaaruit sturen ze robots aan die hun ding doen met melk, stremsel, kruiden, pekelbaden, plastificering en opslag.

Tot nu toe werkten in een bedrijf met een dergelijke productiecapaciteit 800 medewerkers. In dit bedrijf gaan ze werken met 200 mensen. En deze beweging zal verder gaan..

Dat is goed nieuws voor ons! Wij zijn namelijk goed in het ontwerpen en maken van schakelkasten, zeg maar de praktische vertaling tussen het brein van de robot en zijn handen en voeten.

Maar er zit ook een andere kant aan. Als we één of een paar schakelkasten nodig hebben, dan wordt deze handmatig in elkaar gezet. Maar als er 100 nodig zijn, dan wordt het te duur om ze door mensen in elkaar te laten zetten. Je raadt het al, dat kan een robot veel efficiënter en dus goedkoper. En een robot is nooit ziek of dyslectisch!

Tel uit je winst!

Naast een contract met de kaasfabriek in Friesland heeft ons bedrijf nog offertes uitgebracht bij vier vergelijkbare giganten. Als alles doorgaat, dan zouden we jaarlijks ongeveer 1000 schakelkasten moeten leveren en installeren. En dat zijn er nu ongeveer 100 tot 150. 

Om dit te kunnen realiseren moeten we fuseren met een bedrijf dat tot voor kort een concurrent van ons was. Er is veel geld nodig om te investeren in een robot die het bouwen van seriematige schakelkasten van ons over gaat nemen en er wordt gekeken naar een andere locatie voor het bedrijf.

Hij vertelde dat hij nog niet kon overzien welke consequenties dit voor ons allemaal zou hebben, maar hij sprak zijn vertrouwen in ons, in de nieuwe partner en in de toekomst uit. En dat hij er een goed gevoel bij had.

Dat is nu een maand geleden. En ik merk dat deze middag heel veel teweeg heeft gebracht. Er is nog nooit zoveel met elkaar gepraat als nu.

Voor sommigen van ons biedt deze ontwikkeling enorme kansen! Anderen, vooral de jongens die de kasten bouwen, zijn bang dat hun werk zal verdwijnen. 

En hoe zit het met die locatie? Waar gaat het bedrijf zich vestigen? Als ik de tuinman en de dames van de koffie moet geloven zijn ze –  de directie – gek als ze hier weggaan, maar ik weet het nog niet zo zeker.

Wat ik wel merk is dat er al vier collega’s – en niet de minsten – zijn vertrokken en dat ook enkele anderen om zich heen kijken. Het is een onrustige periode. Misschien had het management er beter aan gedaan om dit nieuws op een ander moment te brengen, er is nu nog teveel onzekerheid over de uitwerking van hun plannen. 

Het leidt mij in ieder geval af van mijn werk.


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.