Cornelia, heb jij wel eens te maken met verandering in je werk?

Ik hou niet van veranderen en ik hou wel van veranderen. Dat klinkt een beetje vreemd en dat is het ook. Ik zal het uitleggen.

Wij gaan al jaren op vakantie naar een bungalowpark in Drenthe. We, dat zijn Kees, mijn man en onze jongste, die wil nog mee. De andere twee gaan hun eigen gang. We hebben daar, samen met de zus van mijn man een mooie stacaravan.

Maar nu gaat er iets veranderen! We kregen een brief van de eigenaren van het park, met de aankondiging dat ze met de tijd mee willen gaan en dat de vakantieganger van 2015 de wens heeft om in een luxe accommodatie te verblijven.

En om aan die wens te kunnen voldoen moeten alle caravans worden vervangen door bungalows of Mobil Homes. We worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst en de firma Huppeldepup, ‘specialist in het realiseren van al uw dromen op het gebied van mobilhomes’  zal aanwezig zijn om een aanbod op maat voor ons te maken.

Ik krijg er pijn in mijn buik van.

Een ander verhaal. Ik werk hier nu zo’n 20 jaar. En altijd is de indeling van de productiehal dezelfde gebleven. We hebben drie inpaklijnen voor de verschillende koekjes en verschillende verpakkingen. We hebben, als je alles bij elkaar optelt, 84 verschillende verpakkingen voor onze producten.

Dat betekent dat er regelmatig lijnen moeten worden omgebouwd. En dat kost tijd! Het ombouwen wordt gedaan door Jochem, de chef TD. Al die tijd heb ik geen werk voor de dames, dus verzin ik werk of laat ik ze een sigaretje roken. 

De baas verwacht dat we meer productie zullen gaan draaien en heeft mij gevraagd om samen met hem, de bedrijfsleider en Jochem een plan te maken om te onderzoeken hoe we onze productiecapaciteit kunnen verhogen en minder tijd kwijt zullen zijn met ombouw van de lijnen. Ik krijg er vlinders in mijn buik van.

Inmiddels is dat plan klaar! We gaan de productiehal opnieuw inrichten. We trekken een stuk van het magazijn erbij, de drie inpaklijnen worden er vijf en die krijgen elk twee eindunits.

Een eind unit kan binnen 1 minuut aan een inpaklijn worden gekoppeld. Zo kunnen we, in principe, zonder onderbreking schakelen van vijf naar tien verschillende eindproducten zonder dat er een lijn stilstaat.

En nu mijn geheim… Vanaf het moment dat de directeur mij vroeg om mee te denken over de verandering heb ik mijn dames ingeschakeld.
Zij zijn ‘ervaringsdeskundig’ met ombouwen, ze managen thuis man en kinderen en hebben er natuurlijk belang bij dat we onze productietijd goed gebruiken.

Ze zien ook wel dat deze verandering niet alleen maar voordelen geeft. Er wordt, bijvoorbeeld, minder omgebouwd en dus kunnen ze minder vaak buiten de pauzes om koffie drinken, sigaretje roken, een babbeltje maken, enzovoort.

Maar die nadelen, dat zijn nadelen die kleven aan hun plan, ze hebben actief meegedacht en voelen zich betrokken bij de nieuwe situatie. En dan is veranderen lang zo erg niet, soms wel leuk zelfs.


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.