Achmed, gebruik jij een of meerdere manieren van leidinggeven? 

Ik geef nu twee jaar leiding aan de afdeling en nog steeds aan dezelfde zes mannen. En, ja ik kan wel zeggen dat er veel veranderd is. De mannen zijn voor een groot deel dezelfde mannen gebleven, maar mijn manier van leidinggeven is wel veranderd.

Ik durf veel meer uit handen te geven als dat mogelijk is. Ik vertrouw op de eerlijkheid en de kwaliteiten van de mannen van mijn ploeg. Maar, ik ben daar ook wel eens goed de mist mee ingegaan.

Karel zou op een dag met Michel op de wagen om bestellingen weg te brengen. Karel is chauffeur, ervaren en sociaal. Michel is al wat ouder, een aardige vent. Hij heeft ook zijn groot rijbewijs, maar gaat vaak mee als bijrijder.

Karel meldde zich ‘s morgens ziek, de wagen was die nacht geladen, de routeplanning was klaar. Wat nu? Ze hadden op de afdeling uitpak wel een uitzendkracht die kon invallen. Dus ik zei tegen Michel dat hij met de uitzendkracht de weg op kon.

Ik vond toen al dat Michel een beetje vreemd reageerde. Maar ja, die wagen moest weg, dus ik zette flink druk op de ketel. “Hij zal het wel vervelend vinden dat Karel er niet is“, dacht ik nog.

Aan het eind van de middag werd ik gebeld door Michel. Hij zat in Katwijk aan zee. Dat is helemaal ons gebied niet, dat wordt bevoorraad door onze vestiging in Rotterdam, wij gaan maar tot Haarlem!

Bleek dat ie het niet goed gelezen had, Hij moest naar Bergen aan Zee. ‘s  avonds om 11 uur kreeg ik thuis een telefoontje dat ie weer terug was. Wat bleek? Michel kon nauwelijks lezen! 

Nooit aan gedacht. Karel hield hem altijd uit de wind en toen Karel er niet was en ik hem wegstuurde met een onervaren uitzendkracht kwam hij in de problemen. Hij had gedacht dat hij het wel zou redden. Nee dus.

Ik heb naar aanleiding van dit verhaal daarna met al mijn mensen een gesprek gehad om te vragen wat ze wel en niet konden, hoe mijn manier van leidinggeven beviel en of ze wat misten.

Dat was heel nuttig. Ik weet nu dat ik Sjaak en Michel, die beiden een beetje chaotisch zijn, meer structuur moet bieden dan de anderen. En dat Karel er kriegel van wordt dat ik zijn werk na afloop nog ga controleren en dat Piet het heel vervelend vind om met losse krachten op stap te moeten.

Ik denk dat ik zelf ook maar eens een gesprek ga hebben met mijn chef, want ik kan ook wel wat extra leiding van hem gebruiken.
Vooral vanwege Piet. Hij is nog vier jaar van zijn pensioen af en ik merk dat ik, als jong leidinggevende, het moeilijk vind om hem stevig aan te sturen.


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.