Cornelia, maak jij van verschillende manieren van leidinggeven gebruik? 

Nou, we werken hier met acht vrouwen die een vast contract hebben, dat is zeg maar de basisploeg. Vroeger waren dat er 18! Heel gezellig allemaal.

Maar, omdat we andere producten gingen maken en vaak een dal of een piek in de productie hebben en er soms te weinig of soms teveel werk is, werken we veel met uitzendkrachten. Op kantoor noemen ze dat ‘de flexibele schil’. Maar, zo flexibel zijn de dames die hier tijdelijk werken niet hoor. Het zijn vaak vrouwen die net uit de kleine kinderen zijn, maar ook wel scholieren.

Ik geef de vaste dames veel vrijheid. Ze weten wat er van hun verwacht wordt en ze weten ook wat er mis kan gaan bij de ovens, de transportband en de inpakrobot. Als er zich kleine probleempjes voordoen, dan hebben ze dat snel door en weten ze wat ze wel en niet zelf kunnen doen en wanneer ze mij erbij moeten betrekken.

Aan het begin van de week krijg ik de productieplanning. Ik weet dat ik bij het ombouwen van een lijn op bepaalde plaatsen een ervaren kracht nodig heb. Die kan dan de tijdelijke krachten instructie geven. Nou is instructie geven en controleren of het werk goed is uitgevoerd niet voor iedereen even gemakkelijk.

Ik heb vier dames die dat goed kunnen. De andere vier kunnen het misschien wel, maar ze vinden het niet leuk om ‘de schoolmeester’ te spelen over hun tijdelijke collega’s. Want zo voelen ze dat.

Ik kijk dus goed van te voren goed wie ik waar neerzet, zodat zij daar goed tot haar recht komt.
Maak ik dan gebruik van verschillende manieren van leidinggeven?


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.