Jan Piet, welke gesprekken voer jij zoal, als leidinggevende?

Zoals gezegd, ik hou niet zo van dat formele gedoe. Ik hou ook geen voortgangsgesprekken of functioneringsgesprekken, of hoe dat allemaal mag heten. Dat kost alleen maar tijd.

Ik werd daarop aangesproken door de afdeling Personeelszaken. We gaan, doordat ons bedrijf nu in Zweedse handen is, wat anders werken en een onderdeel daarvan is dat we via een bepaalde methode, die is ontwikkeld door Toyota, de zaak gaan reorganiseren.

En gevolg daarvan is, dat elke leidinggevende gesprekken gaat voeren met al zijn medewerkers. Dat is nieuw voor mij.

Ik voer nooit ‘gesprekken’, ik maak een praatje. En dat heb ik de personeelschef in een praatje duidelijk gemaakt. Hij begreep me wel, maar hij vond ook dat ik, nu ik leidinggevende ben, dit soort vaardigheden moest gaan leren.

Hij stelde voor om samen de sollicitatiegesprekken te voeren met vier sollicitanten. En dat hebben we gedaan! Doordat Rex wegging, kwam er een plaats als eerste operator vrij en voor die functie werd een advertentie geplaatst.

Niet schrikken.. 187 mensen reageerden! 187! Er zat van alles bij.

We hadden van te voren een profiel opgesteld. Leeftijd, opleiding, in ploegen willen werken enz. Het lijkt wel of de mensen niet kunnen lezen, of dat ze verplicht een briefje stuurden, of omdat ze wanhopig waren.

In ieder geval; ik heb voor het eerst in mijn leven vier sollicitatiegesprekken gevoerd. En ik zat aan de goeie kant van de tafel.

Best wel spannend, vooral omdat de kandidaten het zo spannend vonden. Ik merk dat het een kunst is om zo een gesprek te voeren. Hoe begin je? Wat wil je weten van iemand? Hoe stel je de vragen? Wat vertel je wel en niet? 

Ik leerde een boel van de manier waarop de personeelschef dat deed. Gewoon door te kijken en te luisteren. Je kunt dit niet uit een boekje leren, je moet het doen! 

Misschien moet ik toch maar eens een training volgen.


Bij alle trainingen kun je de vervolgverhalen vinden van Jan Piet, Joris, Cornelia en Achmed.

Wil je updates van Leiderschapsplein.nl ontvangen? Klik dan op de Facebooklikebutton onder aan deze pagina. Als welkomstgeschenk mailen we je het complete E-book 'Praktijkverhalen'.